Kdor hoče peti otrokom, mora imeti glas, ki gre čez do-re-mi in nazaj do mi-re-do. A sam glas še ni dovolj. Mora imeti tudi veliko in lepo srce, v katerega gredo vsi otroci od Anžeta do Žiga pa od Žive do Anke. Tak glas in srce, bi rekel, ima Romana Krajnčan. Zato poje otrokom prave njihove pesmi.
Tone Pavček

Romana se z glasbo ukvarja že od rosnih let.

Sodelovala je z ansambli Sibila (Račke), 12. Nadstropje (Anka kleptomanka, Manekenka, Naturist, ...), Kranjski Dixiland Band, in v očetovem ansamblu Rž (Jaka, lojtro brž).

Leta 1989 je posnela prvo kaseto za otroke z naslovom Romana in Bolhobend. Sledilo je še 14 kaset in zgoščenk, šest muzikalov in glasbeno plesnih predstav:
TV muzikal JUPIJE, gledališki muzikal MI SE NE DAMO (v sodelovanju s koreografinjo Mojco Horvat in PG Kranj), glasbeno plesna predstava STRAŠNOFLETNA (v sodelovanju z Andrejem Rozmanom Rozo in Plesnim klubom Miki ), GREMO SKUPAJ in DOBRA VOLJA JE NAJBOLJA (oba v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem Fru Fru) ter ROMANA, OTROCI in POŠAST POZABAAA (režija Ivana Djilas, premiera 8.maj 2014).

Izdala je knjige MURENČKI pri Založbi Mladinska knjiga(1998), ŠOLA ZA KLOVNE pri založbi Morfem (2008), zveščič POJ Z MENOJ za otroške in mladinske pevske zbore pri založbi Astrum (2007) ter MIŠEK MIŠKO IN BELAMIŠKA - slikanica z zgoščenko pesmi Ferija Lainščka, uglasbil Lojze Krajnčan, izšla pri Založbi Mladinska knjiga (2010).

Pet let je bila urednica glasbenih strani v reviji Ciciban in deset let vodila avtorsko oddajo za otroke »Na vrtiljaku z Romano« na Radiu Kranj.

Za svoje delo je prejela več glasbenih nagrad (5 Zlatih petelinov, Srebrni in Zlati disk založbe Panika Records, ...).

Sodeluje z različnimi priznanimi slovenskimi pesniki kot so Tone Pavček, Andrej Rozman Roza, Feri Lainšček, Barbara Gregorič, Bina Štampe Žmavc, Zvezdana Majhen, Ksenija Šoster Olmer, Kajetan Kovič, ..., odličnimi glasbeniki ter različnimi pevskimi zbori.

Posnela je tri plošče avtorskih šansonov: Nekaj je v zraku (2004), Vonj po ljubezni (2008) in Manjka mi, manjka (2011).

Udeležila se je festivalov Pop delavnica in 'Slovenska popevka' 1983 in 2009 ter 'Slovenski šanson' 2003, 2005, 2007, 2009 in 2011.

Nastopa v dveh muzikalih:
- LJUBIM TE - SPREMENI SE!, svetovna uspešnica v prevodu Milana Dekleva in režiji Gašperja Tiča. / premiera 2010, 100 ponovitev, produkcija Prospot.
- MANJKA MI, MANJKA, avtorski muzikal po istoimenskem albumu, premiera 2011, v koprodukciji SitiTeatra.

Najnovejša glasbena predstava za otroke NA DVORIŠČU z Romano Krajnčan in Danielom Malalanom je nastala v koprodukciji s SSG Trst, v sodelovanju s Cankarjevim domom Ljubljana in podporo Unikatoy.
Avtor zgodbe in pesmi je Feri Lainšček, avtor glasbe in glasbeni producent Lojze Krajnčan, režiserka Ivana Djilas, kostumografinja Jelena Prokovič, koreograf Žigan Krajnčan, lutke je oblikovala in izdelala Barbara Bulatovič, glavna protagonista pa Romana Krajnčan in igralec Slovenskega stalnega gledališča Daniel Malalan. Predstava NA DVORIŠČU je premierno zaživela decembra 2019 v Cankarjevem domu v Ljubljani.

Kontakt

Romana Krajnčan
Senično 101
4294 Križe

info@romanakr.com